Zoeken

  • Nederlands
  • Engels

Opening Grootste Groene Gevel van Europa!

Gepubliceerd op 10-09-2010

De grootste groene gevel van Europa is na drie maanden bouwen gereed. Vrijdag 10 september werd dit unieke project, GreenPark genaamd, bij de parkeergarage Westblaak in Rotterdam officieel geopend.

Dit gebeurde door ondernemer en initiatiefnemer Christian Stadil en wethouder Alexandra Van Huffelen van duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte. De groene gevel die door middel van de gaaskorfstructuur ‘Greenface’ aan de bestaande garage is bevestigd, is momenteel al deels begroeid. In 3 jaar tijd zal het 5.000 m2 tellende geveloppervlak van de parkeergarage volledig zijn omhuld met klimopbeplanting. Het effect van deze gevelbegroeiing op de omgeving is, als het gaat om fijnstoffiltering, gelijk aan het plaatsen van 200 volwassen bomen in de stad.

De nieuwe groene gevel van de parkeergarage Westblaak is niet alleen uniek [omdat het de grootste groene gevel van Europa is], maar biedt ook tal van andere voordelen. Zo vangt het groene gevelsysteem de Co2-uitstoot op van de in de garage parkerende auto's. Ook verbetert het systeem de ecologie en biodiversiteit in het centrum en vermindert het de opwarming van de binnenstad door de reductie van stralingswarmte. Het groene gevelsysteem speelt bovendien een belangrijke rol als het gaat om het ontlasten van het riool; al het regenwater dat op het dak van de parkeergarage valt, wordt immers opgevangen en dient als voeding voor de planten.

Gemeente Rotterdam
Deze voordelen hebben ertoe bijgedragen dat de gemeente Rotterdam het project GreenPark met een financiële bijdrage heeft ondersteund. Dit in navolging van de reeds aanwezige groene daken subsidie. Voor de gemeente dient het project dan ook als het grootste pilot-project voor groene gevels in Rotterdam. De gemeente ziet het project als een nieuwe stap in het verder verduurzamen van de stad. Bovendien sluit GreenPark naadloos aan op de klimaatdoelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative [RCI], dat zich richt op 50% C02-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025.

Betrokken Deense Ondernemer
De hoofdinvesteerder van project GreenPark is de Deense eigenaar van het Westblaak kantoorgebouw en de parkeergarage Westblaak, Christian Stadil [o.a. eigenaar van multinational Thornico en kledingmerk hummel]. Stadil en zijn Nederlandse directeur vastgoed Ronald Bouwens hebben het initiatief genomen voor het vergroenen van de garage.  De parkeergarage maakt deel uit van het Westblaakgebouw. Ook in dit kantoorpand wordt het duurzaam ondernemen omarmd, door onder meer de aanleg van groene daken op het kantorengedeelte en van led-verlichting in de openbare ruimte.

Eveneens op internationaal niveau werkt Stadil aan het vergroenen van zijn vastgoed, vanuit de gedachte universele verantwoordelijkheid te nemen voor zijn bedrijvigheid.

Gevelsysteem Greenface
De gevel van de parkeergarage is voorzien van het architectonische groensysteem 'Greenface'. Het systeem bestaat uit een constructie van gaaskorfelementen, voorzien van plantenbakken, met daarin klimplanten die middels een irrigatiesysteem worden gevoed. Verschillende soorten beplanting, kunnen een gevarieerd beeld bieden en de verschillende dieptes van de elementen geven de mogelijkheid vorm te geven aan het groen. Zo is bij het project Greenpark een geabstraheerde boomstructuur in de gevel verwerkt.

Het Greenface systeem komt voort uit een conglomeraat van partijen. De firma's Architektenburo Kühne & Co, Firmus products, Mastop Totaaltechniek, Nophadrain en Verhoeve Groen hebben hun krachten gebundeld om tot een dergelijk totaalsysteem te komen. Omdat de partijen speciaal voor dit project zelf een gevelsysteem hebben ontworpen, uitgedacht en ontwikkeld, staan zij aan de basis van dit unieke systeem. Zo is een vervuilende garage in het centrum van Rotterdam getransformeerd tot een zelfreinigende machine.

Terug naar het nieuwsoverzicht